Informace o nás

Vítám Vás na stránkách o vaření a tak trochu i o mě.

Jmenuji se Radek Příhonský a narodil jsem se v roce 1966 v Praze.

Práce:

1) Gastronomický poradce na stykovém oddělení Ministerstva Zahraničí  -sestavování menu, příprava menu a dohled na přípravě a servírování při státních mezinárodních návštěv pana Ministra Karla Schwarzenbergra

2) poradenství gastronomii pro restaurace a hotely – tvorba menu, kalkulace jídel, food cost , poradenství při vybavení kuchyní  inventářem a gastro vybavením, zaškolení personálu, poradenství s restauračními programy.

                Se mnou to od mala bylo jasné, vždy jsem se pletl v kuchyni. Máma dost často dává k dobru jak mě v 5 letech nachytala jak stojím na stoličce přistrčené ke sporáku, na sporáku pánev s trochou oleje a na ni precizně vyklepnuté 3 volská vejce a vyškrtaná krabička sirek /dodnes prý nechápe proč tenkrát vypnula plyn když šla jen do sklepa pro uhlí/.

                V deseti letech jsme vytvořil mamince první dort k narozeninám, pak už to šlo jako na běžícím páse ve 14 první brigáda v jídelně ve Vodičkové ulici u Bumbrlíčka, pak 3 letý učňák, praxe v závodní jídelně, pak 18 měsíců na vojně a po vojně kolotoč restaurací, které jsem s radostí  prošel.

                Šéfkuchařem jsem se poprvé stal v roce 2004 v restauraci Myslivna v Praze, v Jagelonské ulici. Pak restaurace U Modré kachničky – to byla jedna z nejlepších restaurací v roce 1994 v Praze a rezervace se dělali měsíc dopředu.

                V roce 2000 jsem  dostal šanci od pana Jablonského pracovat v restauraci ,,Zahrada v Opeře,,  jako šéfkuchař, kde jsem dostal  volnou ruku na vybavení kuchyně a mohl  zasahovat  praktickými radami  do interiéru restaurace. Restaurace Zahrada v Opeře byla od roku 2000 do roku 2007 vždy hodnocena jako nejlepší restaurace ve své kategorii a celkově vždy v TOP 10.

                Je to s podivem, ale až v roce 2001 jsem díky majiteli restaurace Zahrada v Opeře / a tím mu chci poděkovat /, poprvé ocitl na jiném světadíle, a to v Indonesii , v Jakartě,  kde jsem  měl čest prezentovat českou gastronomii. O rok později jsem se poprvé ocitnul v Jihoafrické Republice, která mě okouzlila natolik, že se stala mou láskou na celý život. Měl jsem to štěstí být v Africe ještě 2x, ale to Vám rád budu vyprávět  v oddělení – na cestách

                To je ke mně tak nějak zhruba asi vše,

                děkuji,  že jste si moje stránky prohlédli a doufám, že v nich najdete trochu zábavy i ponauční.

Váš Chef Radek Příhonský

 

 

životopis

Jméno a příjmení                        Radek Příhonský

Datum narození                          17.10.1966

Vzdělání:

1982                                          SOU,škola pohostinství, gastronomie U Krbu 521,Praha10

                                                 Kuchař - číšník                                                   

Živnost:                                     Gastronomický poradce

 Tvorba menu, vybavení restaurací, HCCP, zaučení personálu,

 restaurační programy atd

Praxe:

Listopad 2009      doposud          Ministerstvo Zahraničí

Černínský Palác, loretánské náměstí

Externí spolupráce na postu Gastronomického poradce

a Šéfkuchaře při tvorbě slavnostních menu

leden 2010           únor 2011       Hotel CLASSIC, Lány 18

Ředitel a Šéfkuchař

Květen 2009        listopad 2009   Zámek Ctěnice, Praha 9 Vynoř

FB manažer a Šéfkuchař

                                               a gastronomický poradce

                                               Člen týmu gastro Nowaco

květen 2008         duben 2009    Restaurace  Carpe Diem – seafood restaurant

Manažer a Šéfkuchař

                                                Praha 13,Petržílková 13

                                                Člen týmu Gastro nowaco

 březen 2008       květen2008      ORCO Hotel Imperial 4 stars

Šéfkuchař

                                                Tyršova 6, 701 38 Ostrava 1

červen 2007        únor 2008         Restaurant Le Viegre, Hermanus, Republic of Sauth Africa

Šéfkuchař

červen 2000        červen 2007      Restaurant Zahrada v Opeře, Praha 1, Legerova 75

Executive Chef de Cuisine – Šéfkuchař + operátor Cateringu

                                                manažer Regionálního Týmu Praha pod

                                                Asociace Kuchařů a Cukrářů

1999                      June 2000    Restaurant Parnas - Kavárna Slavia, Praha 1

Šéfkuchař

1998                      1999            Restaurant Archiv /Francouzská kuchyně/, Praha 1

Šéfkuchař

1997                      1998            Restaurant Bazzar , Praha 1

Zástupce Šéfkuchaře ,

1996                      1997            Restaurant Myslivna , Praha 3

Šéfkuchař           

1994                      1996            Restaurant U Modré kachničky, Praha 1

Šéfkuchař

1992                      1994            Restaurant Papageno, Plzeň

Majitel a provozovatel  

1989                      1992            Restaurace Lvi Dvůr

                                                Kuchař

1987                      1989            RaJ 3 - restaurace a kavárny  Prahy  3

                                                kuchař

1986                      1987            ČKD Praha - Smichov

                                                Kuchař

1985                      1986            vojenská služba

1985                      1985            ČKD Praha - Smichov

                                                Kuchař

Pracovní stáže:

červen 2007 – únor 2008          Restaurant La Viegre, Hermanus

                                                roční působení v restauraci top 10 v Jihoafrické republice

2007                                         Course of Thai Cusisine  - Kurz Thajské kuchyně

2006                                         Stáž v Jihoafrické Republice v 10 restaurací po pobřeží od

                                                Kapského Města po Durban , poznávání Cape mailai

S přední Foodstalistkou Danou Peřinovou

2005                                         Course of Thai Cusisine – Kurz Thajské Kuchyně

Listopad                2005           Dvou denní stáž v Londýnské Indické restauraci

                                                Great Britain - London - Restaurant Masala

Červen + červenec  2004        Spolupráce a gastronomické semináře s Kuchařskou Asociací v

                                               Le Marsse,Itálie

Listopad 2002                          Představení české gastronomie pod záštitou velvyslanectví v

                                               Jihoafrické Republice

 Říjen 2001                              Představení české gastronomie pod záštitou velvyslanectví v

                                               Indonésii pan velvyslanec Šarapatka

Jakarta, Hotel Park Plazza

Ocenění:

                                               Spolupráce s Lejlou Abbasovou a nadací Madela

                                               zajišťování Catering pro prezentaci Madela nadace

říjen       2008                           Ika 2008 , Bronz nowaco team

květen    2007                           čestný diplom a vlajka Jižní Caroliny za rozvoj české

                                               gastronomie ve světě

Leden    2007                            manažer Regionálního Týmu Praha

Únor      2007                            Warth – zlatá medaile na mezinárodní gastronomické soutěži 

srpen     2004                            zlatá  medaile a první místo v soutěži teplá kuchyně Vavřinec                             

srpen     2003                            zlatá  medaile a druhé místo v soutěži teplá kuchaně Vavřinec     

srpen     2002                            zlatá  medaile a první místo v soutěži teplá kuchyně Vavřinec

 

Spolupráce s časopisy a TV programy

+ příprava pokrmů k focení či prezentaci:

                                                                              Bauer media

                                                                              ELLE

                                                                              Nestle

                                                                              Magazín Šťastný Jim

                                                                              Prima Vařečka, gastronomický program TV Prima

                                                                              Sama Doma, program ČT 1 TV

                                                                              Snídané s Novou, program TV Nova

                                                                              Gest in TV programe OF Halina Pawlovska “Around the World“

                                                                                                        Gest in TV programe “Style“